Chr. Hansen постига научен пробив в биозащитата на млечните продукти

Chr. Hansen постига научен пробив в биозащитата на млечните продукти

Chr. Hansen постига научен пробив в биозащитата на млечните продукти

Ново откритие играе решаваща роля в историята на биозащитата от Chr. Hansen.

За първи път е разкрит основният механизъм, който е в основата на биопротективния ефект на млечнокиселите бактерии срещу дрожди и плесени в млечните продукти: всичко е в конкуренция за специфично хранително вещество (манган).

Въпреки че популярността на културите, които помагат за подобряване на качеството и срока на годност, нараства непрекъснато през последните години, учените от Chr. Hansen са първите, които разкриват механизма, който може да обясни основната част от инхибиторния ефект срещу дрожди и плесени, които водят до разваляне. Откритията за начина на действие са документирани в нова научна статия, включена в престижния Applied and Environmental Microbiology Journal. 

Научен пробив в биозащитата на млечните продукти

Конкуренция за специфично хранително вещество

„Това, което открихме и доказахме, е способността на нашите добри бактерии във FreshQ® културите да абсорбират хранително вещество от ферментиралото мляко, което е необходимо на дрождите и плесените, за да растат. Това хранително вещество се нарича манган. Чрез „преносител“ в бактериалните щамове хранителното вещество се отстранява от хранителната матрица, като не позволява на нежеланите замърсители да се хранят с него“, казва Rute Neves, Директор по бактериална физиология, изследвания и развитие, Chr. Hansen и асоцииран професор в DTU (Технически университет на Дания), Биоинженерство.

Изследването започва в изследователските съоръжения на Chr. Hansen, където учените идентифицират в щамовете преносителя, който абсорбира манган в специфична млечна хранителна матрица. След това механизмът е доказан на генетично ниво в сътрудничество с Държавния университет в Северна Каролина в САЩ.

Водеща роля в сегмента на биозащитата

Според Peter Thoeysen, директор в Dairy Bioprotection на Chr. Hansen, това откритие е важна и променяща играта глава в Историята на биозащитата на Chr. Hansen. Проучването също потвърждава,  че хранителните култури FreshQ® помагат за предпазване на млечните продукти от разваляне, причинено от дрожди и плесени по естествен начин.

„Ние наистина използваме ресурси на природата, за да помогнем на нашите клиенти да изградят своите брандове, да подобрят качеството и да намалят разхищаването на храна, като същевременно сме в крак с пазарните тенденции за истинска храна с по-малко изкуствени съставки. Възможността да опишем точно как FreshQ правят това на научно ниво ни помага в стремежа да подкрепим нашите клиенти с още по-добри решения за още повече видове храни в бъдеще. В това се изразява водещата ни роля в сегмента на биозащитата, използвайки силата на добрите бактерии“, заключава Питър Тьойсен.

Какво е FreshQ®?

Стартерните култури за биозащита FreshQ® са млечнокисели бактерии от Chr. Hansen, които са специално подбрани заради способността си да предпазват млечните продукти от разваляне, причинено от дрожди и плесени. Те предлагат естествено решение, базирано на традиционните принципи на ферментацията. Помагат на млечните продукти като кисело мляко, заквасена сметана и бяло саламурено сирене да останат свежи за по-дълго време. Това помага и на мандрите по целия свят да намалят хранителните отпадъци и да подобрят качеството. А и същевременно да отговорят на потребителското търсене за храна с по-малко изкуствени съставки.

Chr. Hansen постига научен пробив в биозащитата на млечните продукти

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.