Chr. Hansen постига научен пробив в биозащитата на млечните продукти

Chr. Hansen постига научен пробив в биозащитата на млечните продукти

Chr. Hansen постига научен пробив в биозащитата на млечните продукти

Ново откритие играе решаваща роля в историята на биозащитата от Chr. Hansen.

За първи път е разкрит основният механизъм, който е в основата на биопротективния ефект на млечнокиселите бактерии срещу дрожди и плесени в млечните продукти: всичко е в конкуренция за специфично хранително вещество (манган).

Въпреки че популярността на културите, които помагат за подобряване на качеството и срока на годност, нараства непрекъснато през последните години, учените от Chr. Hansen са първите, които разкриват механизма, който може да обясни основната част от инхибиторния ефект срещу дрожди и плесени, които водят до разваляне. Откритията за начина на действие са документирани в нова научна статия, включена в престижния Applied and Environmental Microbiology Journal. 

Научен пробив в биозащитата на млечните продукти

Конкуренция за специфично хранително вещество

„Това, което открихме и доказахме, е способността на нашите добри бактерии във FreshQ® културите да абсорбират хранително вещество от ферментиралото мляко, което е необходимо на дрождите и плесените, за да растат. Това хранително вещество се нарича манган. Чрез „преносител“ в бактериалните щамове хранителното вещество се отстранява от хранителната матрица, като не позволява на нежеланите замърсители да се хранят с него“, казва Rute Neves, Директор по бактериална физиология, изследвания и развитие, Chr. Hansen и асоцииран професор в DTU (Технически университет на Дания), Биоинженерство.

Изследването започва в изследователските съоръжения на Chr. Hansen, където учените идентифицират в щамовете преносителя, който абсорбира манган в специфична млечна хранителна матрица. След това механизмът е доказан на генетично ниво в сътрудничество с Държавния университет в Северна Каролина в САЩ.

Водеща роля в сегмента на биозащитата

Според Peter Thoeysen, директор в Dairy Bioprotection на Chr. Hansen, това откритие е важна и променяща играта глава в Историята на биозащитата на Chr. Hansen. Проучването също потвърждава,  че хранителните култури FreshQ® помагат за предпазване на млечните продукти от разваляне, причинено от дрожди и плесени по естествен начин.

„Ние наистина използваме ресурси на природата, за да помогнем на нашите клиенти да изградят своите брандове, да подобрят качеството и да намалят разхищаването на храна, като същевременно сме в крак с пазарните тенденции за истинска храна с по-малко изкуствени съставки. Възможността да опишем точно как FreshQ правят това на научно ниво ни помага в стремежа да подкрепим нашите клиенти с още по-добри решения за още повече видове храни в бъдеще. В това се изразява водещата ни роля в сегмента на биозащитата, използвайки силата на добрите бактерии“, заключава Питър Тьойсен.

Какво е FreshQ®?

Стартерните култури за биозащита FreshQ® са млечнокисели бактерии от Chr. Hansen, които са специално подбрани заради способността си да предпазват млечните продукти от разваляне, причинено от дрожди и плесени. Те предлагат естествено решение, базирано на традиционните принципи на ферментацията. Помагат на млечните продукти като кисело мляко, заквасена сметана и бяло саламурено сирене да останат свежи за по-дълго време. Това помага и на мандрите по целия свят да намалят хранителните отпадъци и да подобрят качеството. А и същевременно да отговорят на потребителското търсене за храна с по-малко изкуствени съставки.

Chr. Hansen постига научен пробив в биозащитата на млечните продукти

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *