Пробиотични закваски

Пробиотични закваски от Chr. Hansen за производство на пробиотично кисело мляко

Храносмилателният тракт е дом на 1-2 кг бактерии, наброяващи 1014 (100,000 милиарда) и вече се знае, че чревната микрофлора играе изключително важна роля за човешкото здраве. Чревната микрофлора съществува като деликатен баланс между полезните и потенциално опасните микроорганизми. При определени условия като стрес, пътуване и лечение с антибиотици, балансът на тази естествена екосистема може да се наруши. През този период броят на полезните бактерии може да намалее, докато този на опасните бактерии може да се увеличи, което често води до стомашни проблеми като диария или запек. Също така небалансираната чревна микрофлора може да повлияе на други физиологични функции като имунната система.

Научното изследване на чревната микрофлора, както и на пробиотиците се е увеличило значително през последните години. Клиничните изследвания показват, че пробиотиците играят важна роля в различни области на здравето, като двете основни области на изследване са стомашно-чревното здраве и имунната функция. В момента повечето пробиотични организми са бактерии, принадлежащи към родовете Lactobacillus и Bifidobacterium.

Има няколко основни фактора, на които трябва да отговарят пробиотиците:
 • Преди всичко пробиотиците трябва да бъдат живи по време на поглъщането
 • Те трябва да бъдат погълнати в достатъчно висока доза, за да имат благоприятен ефект.
 • Погълнатите живи микроорганизми трябва да доставят благоприятен ефект върху приемащия, за да бъдат пробиотици. Важно е да се отбележи, че благоприятният ефект на различните пробиотици е специфичен за конкретния щам и не може да се разглежда като общ ефект за различни видове пробиотици.
Стартерните култури от пробиотичната серия закваски NU-TRISH® съдържат най-малко един пробиотичен щам със значителна клинична документация за здравословни ефекти.

Пробиотичните щамове са селектирани като са използвани някои критерии, включващи:

 • безопасност
 • киселинна устойчивост
 • устойчивост на жлъчни сокове
 • възможност да осигурят здравословни ползи за консуматора
 • стабилност за приложение в храни до края на срока на годност.
Сред пробиотичните щамове, които Chr. Hansen предлага, са:

Той показва благоприятен ефект върху здравето в многобройни клинични проучвания, главно свързани с имунната функция и стомашно-чревното здраве при деца и възрастни.
Изследванията на LGG® показват, че проявява киселинна и жлъчна толерантност и има отлични прилепващи свойства към чревната лигавица – двете важни характеристики за увеличаване на устойчивостта на бактериите в стомашно-чревния тракт. 

Клиничните проучвания показват, че LGG® оцелява през стомашно-чревния тракт и може да помогне за възстановяване и поддържане на естествения баланс на добрите бактерии в червата. Освен това, LGG® демонстрира силни имунни взаимодействия и стимулиращи ефекти върху имунните клетки.

Тези важни характеристики на пробиотичния щам се превръщат в редица полезни здравни ефекти. LGG® е тестван най-много във връзка с имунната защита срещу патогени в стомашно-чревния тракт при деца и свързаните с антибиотици нежелани реакции при възрастни. Имуномодулиращите ефекти на LGG® са изследвани интензивно, главно във връзка със здравето на дихателните пътища и благоприятните промени в отговор на алергени.

Безопасността на продължителната употреба на LGG® е доказана в няколко проучвания. LGG® се счита за безопасен за неговата предвидена употреба като съставка в храната и хранителните добавки.

 • Bifidobacterium, BB-12® – най-добре документираният пробиотичен Bifidobacterium щам в света.


Той е доказал своя благоприятен ефект върху здравето при многобройни клинични проучвания в рамките на стомашно-чревния тракт и имунната функция. 

Клинични проучвания са показали преживяемостта на BB-12® през стомашно-чревния тракт и е показано, че BB-12® съдейства заздравето на чревната микробиота.

 здравето на чревната микробиота. Освен това BB-12® може да подобри функциите на червата, има защитен ефект срещу диарията и намалява страничните ефекти на антибиотичното лечение.

По отношение на имунната функция, клиничните проучвания показват, че BB-12® може да повиши  устойчивостта на тялото към често срещани респираторни инфекции, както и да намали честотата на остри инфекции на дихателните пътища.

 • Lactobacillus acidophilus, LA-5®  е добре проучен пробиотик и е описан в повече от 150 научни публикации.
 • като повече от 60 от тези публикации се основават на данни от изследвания върху хора, проведени в много области на здравето.
 • В проучвания пробиотичният щам LA-5® се свързва с ползи за стомашно-чревното и храносмилателното здраве.
 • Пробиотичният щам Lactobacillus acidophilus, LA-5® идва от колекция от млечни култури на Chr. Hansen. Щамът се използва в храни и хранителни добавки от 1979 г. и е признат за безопасен и с високо качество.

L. CASEI 431® е доказал своя благоприятен ефект върху здравето в многобройни клинични проучвания в областта на стомашно-чревното здраве и имунната функция.

Клиничните изследвания на имунната функция показват, че L. CASEI 431® може да повиши устойчивостта на тялото към често срещани респираторни инфекции, както и да намали честотата на остри инфекции на дихателните пътища. L.CASEI 431® има проучвания за благоприятен ефект върху продуцирането на антитела, имунната сигнализация и имунната клетъчна активност.

По отношение на стомашно-чревното здраве, клиничните проучвания показват, че L. CASEI 431® може да съдейства за здрава чревна микробиота и да има защитен ефект срещу диария.

За повече информация относно пробиотични закваски можете да се свържете с представителите на Chr. Hansen в България:

инж. Ивайло Тонев, dkivt@chr-hansen.com  

инж. Деян Ристов, dkdri@chr-hansen.com    

или с нас:

office@admix.bg, тел.: +359 2 938 51 05   

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *