Как да подобрим производителността без да жертваме качеството на млечните продукти

Как да подобрим производителността без да жертваме качеството на млечните продукти? – Част 1

Растящи цени и повишени разходи – производителите са изправени пред предизвикателството да извлекат повече от по-малко

Тъй като недостигът на суровини повишава разходите и глобалната инфлация се увеличава, разходите за бизнеса ще продължат да растат. В млечната промишленост производството на мляко е намаляло, като през 2022 г. се очаква глобално понижение от приблизително 0,7%. Годишният ръст на заплатите изостава спрямо темпа на инфлацията в много страни[1]. Tова затруднява потребителите да си позволят да плащат нарастващите цени за стоките, от които се нуждаят. Заедно тези тенденции оказват огромен натиск върху производителите и цените на стоките, притискайки производителите както от страна на предлагането, така и от страна на търсенето.

Подобрена производителност без компромис с вкуса, текстурата и качеството

Намаляването на разходите често има своята цена, при която извършването на промени в производствения процес може да застраши качеството и постоянството на продуктите, което е ключово за потребителската лоялност. Що се отнася до млечните продукти, потребителите постоянно отбелязват, че „страхотният вкус“ е ключов фактор за лоялността им към марката, подчертавайки за производителите значението на поддържането на добрия вкус, когато правят промени или прилагат мерки за намаляване на разходите.

Оптимизирането на производителността не трябва да се отразява на качеството на потребителското изживяване. Производителите могат да изберат най-добрите култури и ензими за своите рецептури и продуктови цели и да ги комбинират с подходящите технологии и процеси, за да спестят разходи и да поддържат отличното качество на крайните продукти, което клиентите им очакват. Работейки с тези естествени процеси, производителите могат да впрегнат силата на природата, за да извлекат повече от по-малко.

Подобрена ефективност, поддържайки превъзходно качество

Крайните резултати при продуктите могат да бъдат повлияни от широк набор променливи. В млечните продукти те могат да включват съдържанието на мазнини и протеини в даден продукт, както и използването на сгъстители, култури и ензими, които имитират естествените процеси по начин, който позволява на производителите да контролират резултатите.

Модифицирането на производствения процес може също да бъде мощен инструмент за подобряване на производителността, като помага да се гарантира, че времето за коагулация, ферментация и зреене е оптимизирано за ефективност. Чрез преминаване към култура, която ускорява ферментацията, например, производителите могат да увеличат капацитета на завода и да намалят оперативните разходи. Когато става въпрос за производство на кисело мляко, преминаването към закваски с бърза ферментация, като тези от гамата YoFlex™ Express, може да помогне на производителите да спестят време и да подобрят капацитета на завода.

По-долу са избрани примери за начини, по които Chr. Hansen си партнира с производители както на кисело мляко, така и на сирене, за да увеличи максимално тяхната производителност, което им позволява да намалят разходите си.

Пример от клиент: кисело мляко

Намаляването на протеина с 0,3% в завод, който произвежда 5000 метрични тона кисело мляко годишно, позволява на производител да спести $150 000 годишно или приблизително $38 на тон произведено кисело мляко.* Тъй като намаляването на съдържанието на протеин може да доведе до последващо намаляване на текстурата, адаптирането на производствения процес, за да се включи ферментационна култура за по-добра структура, може да доведе до  резултати от най-високо качество. Решенията от гамата The Perfect Partner на Chr. Hansen включват култури, които помагат да се увеличи продуцирането на екзо-полизахариди („EPS“), компенсирайки загубата на тяло поради намаляване на твърдите вещества.

В комбинация с модификации на формулировката на рецептата, тези промени могат да помогнат на производителите да намалят разходите и да подобрят ефективността и устойчивостта на тяхното производство, без да се налага да правят компромис с качеството и потребителското изживяване на крайните продукти. *Оценките на резултатите от клиентския казус се основават на осреднени входящи разходи, формулировки на рецептури и изчисления на Chr. Hansen.


[1] https://www.oecd.org/employment-outlook/2022/

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *