Заменете титаниевия диоксид TiO2 в храните с натурални решения от Oterra

Заменете титаниевия диоксид TiO2 в храните с натурални решения от Oterra

Защо бялото е толкова важно в храната?

Бялото може да не е първият цвят, който идва на ум, когато мислим за цветовете на храните. Белият цвят обаче е един от най-използваните хранителни оцветители в сладкарството. Не само като основен бял цвят, но и като средство за непрозрачност за пастелни цветове или добавяне на елемент на кремообразност. В допълнение, белите цветове също се използват широко като основен цвят в продукти с глазура или панировка, така че крайният цвят да изглежда светъл и ярък. Бялото също е популярно като цвят за сезонни продукти, например зимни и коледни предложения.

Титановият диоксид в момента е най-използваният бял цвят за храна. Въпреки това, броят на новите продукти в сладкарството, използващи TiO2, е намалял с 40% през последните пет години, според Innova.*

*актуална информация към 02.2022

Какви са алтернативите?

Калциевият карбонат и оризовото нишесте са най-честите естествени алтернативи на TiO2 в храните и напитките, особено в сладките приложения.

Калциевият карбонат е оцветяваща добавка (E170) и е подходящ за продукти с неутрално рН, продукти с глазура или панировка, захарни глазури, бисквити и дъвки, но може да се използва и в продукти с по-висок вискозитет като твърди бонбони. Има отлична устойчивост на светлина и топлина.

Оризовото нишесте е хранителна съставка с непрозрачни свойства. Работи добре при продукти с ниско pH, както и при продукти с неутрално pH и има отлична устойчивост на светлина.

Oterra предлага продукти с калциев карбонат в гамата CapColors® и оризово нишесте в гамата FruitMax®.

Защо е време да се откажем от титановия диоксид?

Забраната за използване на титанов диоксид (TiO2) като хранителна добавка в ЕС,  в сила от февруари 2022 г. идва, след като Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) през май 2021 г. заключи, че не може да се изключат рисковете за генотоксичност* на TiO2 частици. Въз основа на това, експертите на EFSA вече не могат да считат титановия диоксид за безопасен, когато се използва като хранителна добавка.

Съгласно член 2 от Регламент 1333/2008 на ЕО храните, произведени в съответствие с правилата, приложими преди 7 февруари 2022 г., могат да продължат да се пускат на пазара до 7 август 2022 г. След тази дата те могат да останат на пазара до датата на тяхното минимална трайност или срок на годност.

Прочетете пълния регламент тук: EUR-Lex – 32022R0063 – BG – EUR-Lex (europa.eu)

Дейността по отношение на TiO2 в Европа доведе до повишен регулаторен фокус в в САЩ, Бразилия и Австралия и Нова Зеландия. Това води до повишен интерес и бързи решения за замяна на TiO2 сред производителите на храни по света.

*Генотоксичността се отнася до способността на химическо вещество да уврежда ДНК, генетичния материал на клетките. Тъй като генотоксичността може да доведе до канцерогенни ефекти, важно е да се оцени потенциалният генотоксичен ефект на дадено вещество, за да се направи заключение относно неговата безопасност.

Свържете се с нас за повече информация относно алтернативите на титаниевия диоксид TiO2.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *