Chr. Hansen – най-устойчивата компания в света

Chr. Hansen е начело на глобалния индекс на 100те най-устойчиви компании за 2019 година, обявено по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Един месец преди официалната си 145та годишнина международната биотехнологична компания Chr. Hansen е класирана като най-устойчивата компания в света от Corporate Knights – специализирана медийна и изследователска компания, базирана в Торонто фирма. 

Това беше обявено по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, на 22 януари 2019 година, след оповестяването на 15-тата годишна класация на Corporate Knights за 100-те най-устойчиви компании в света. Над 7 500 компании в международната индустрия са анализирани и сравнени на база на редица количествени ключови показатели за ефективност. Chr. Hansen достига 100% по показателя „чисти приходи“, който отразява, че продуктите на компанията имат ясни, сигурни ползи за околната среда и обществото, според определението на Corporate Knights.

Силата на добрите бактерии

“Ние сме изключително горди да приемем тази невероятна чест. Вярвам, че една от причините Chr. Hansen бъде класирана като #1 е, защото светът започва да разбира силата на добрите бактерии и въздействието, което те могат да имат върху някои от основните предизвикателства, пред които е изправен светът, като изхвърлянето на храни, прекомерната употреба на антибиотици и необходимостта от по-устойчив селскостопански сектор за изхранването на нарастващото световно население, като същевременно съумеем да запазим нашата планета за бъдещите поколения „, казва изпълнителният директор Mauricio Graber.

„Chr. Hansen е отдадена на разпространението на по-широка употреба на натурални решения и наистина се гордеем с нашите продукти, които се консумират от над 1 милиард души всеки ден. Притежавайки глобален обхват като този действиетелно е както голяма отговорност, така и възможност да се направи положителна разлика за хора, животни и растения. Щастливи сме, че имаме контрагенти в целия свят, които са с нас по време на това пътуване – решени да насърчават използването на устойчиви и натурални продукти на крайния потребител,“ обяснява Graber.

„Ние, наред с други неща, получихме признание за усилията ни да измерваме въздействието си върху глобалните цели на ООН; 82% от приходите ни пряко подкрепят тези цели, а PWC разгледа методологията ни, за да документира това.“

Устойчивостта – неразделна част от бизнеса

Chr. Hansen осигурява натурални ингредиенти за хранително-вкусовата промишленост от 1874 година. Разбирането и зачитането на ограничените ресурси на природата винаги са били неразделна част от компанията.

Днес в основата на Chr. Hansen е устойчивостта, отразена в името на корпоративната стратегия 2022: ‘Nature’s No. 1 – Sustainably’, фокусирана върху разработването на натурални решения за световните хранително-вкусова, фармацевтична и селскостопанска индустрия по устойчив начин. Цели на ООН се използват като рамка за свързване на въздействието на корпоративната стратегия с устойчивото развитие, а резултатите се измерват и отчитат на годишна база.

„Работата за един по-добър свят е дълбоко заложена в продуктовото ни портфолио и организационната ни култура. Като компания това ни дава много ясна цел, която е тясно свързана с устойчивостта и с която нашите служители се идентифицират напълно. Те се гордеят, че всеки ден работят за значима кауза и допринасят за по-висша цел“, подчертава Mauricio Graber.

„Въпреки това, сме все още далеч от крайната ни цел. Предстои ни да извървим още много по пътя към устойчивостта, но искрено се надяваме, че можем да използваме тази голяма награда за повишаване на осведомеността за силата и потенциала на добрите бактерии като част от устойчивото решение за ред предизвикателства, пред които е изправена нашата планета „, казва той в заключение.

Знаехте ли, че…?

Chr. Hansen публикува своя първи ангажимент за устойчивост през 1949 година

Добрите бактерии могат да намалят изхвърлянето на храни чрез запазване по натурален път свежестта на продуктите за по-дълго.

Добрите бактерии са също толкова ефективни, колкото и химическите пестициди за редица култури, когато става въпрос за тяхната защита.

Добрите бактерии, добавени към фуражите, могат да допринесат за намаляване използването на антибиотици в хранителната верига.

Пробиотик означава ‘за живот’. Проучвания показват, че пробиотиците могат да имат благоприятен ефект върху стомашно-чревната и имунната функция на хората.

Вероятно сте опитали хапка от Chr. Hansen тази сутрин. Ние сме във всяко второ сирене и кисело мляко в света!

За Corporate Knights

Corporate Knights Inc. включва списанието за устойчив бизнес Corporate Knights и изследователски отдел, който изготвя класации и рейтинги на финансови продукти въз основа на корпоративната устойчивост.

За 100-те най-устойчиви компании в света:
Global 100 е eжегоден проект, иницииран от Corporate Knights, компания за чист капитализъм. Global 100 стартира през 2005 година и се обявява всяка година по време на световния икономически форум в Давос.

[1] Chr. Hansen

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *