Биозащита, снимка на кисело мляко

Ферментационна биозащита срещу дрожди и плесени

Биозащита в производството – мисията е възможна

Дрождите и плесените са естествени замърсители, които се срещат навсякъде в около нас. Невъзможно да бъдат напълно избегнати в предприятията за производство на млечни продукти. Те са най-често срещаните организми, причиняващи разваляне, които се откриват във ферментирали млечни продукти, като киселите млека. Понякога се идентифицират при тестовете за контрол на качеството. Но още по-често се появяват като нежелани ранни проблеми с качеството при потребителите. Следователно дрождите и плесените често са основният фактор за сравнително краткия срок на годност, което потенциално води до увеличаване на хранителните отпадъци и увреждане на марката.

17% от всичкото кисело мляко в Европа се изхвърля1. Проучване, проведено от Kantar за Chr. Hansen, показва, че потребителите са попаднали на развалено кисело мляко в рамките на срока на годност на продукта през последната година на изследването2.  Тези констатации подчертават, че поддържането на качеството на млечните продукти е от съществено значение не само за удовлетвореността на потребителите, но и за стойността на марката и потенциалните загуби на приходи за млекопреработвателните предприятия. 

Допълнително препятствие към процеса на контрол на качеството – бактериите, използвани за ферментиране на млякото

Ферментацията с хранителни култури е известна от древни времена. Тя е естествен начин за подобряване на качеството и удължаване на срока на годност на млякото. Оптимизирането на микса от млечнокисели бактерии, използвани във ферментационните култури за млечни продукти, може да помогне за намаляване на риска от разваляне и подобряване на свежестта.

Хранителните култури FreshQ® включват избрани млечнокисели бактерии. Те помагат за защитата на ферментиралите млечни продукти от разваляне, причинено от дрожди и плесени. Активираната чрез ферментация биозащита може да помогне за забавяне на развалянето. По този начин подобрява качеството, свежестта и срока на годност на киселите млека, бялото сирене и други ферментирали млечни продукти.

Няма нужда от компромиси

Негативното влияние върху последващото подкиселяване и вкуса е техническа пречка за много производители на млечни продукти, които искат да използват биозащита чрез ферментация. Най-новите култури FreshQ® предлагат уникално ниско въздействие върху постацидификацията, заедно с водещ на пазара биозащитен ефект срещу дрожди и плесени.

С подобни решения от други доставчици на култури трябва да избирате между желаното високо представяне на биозащитата и ниското въздействие върху киселинността.

„Най-новите култури FreshQ® издигат ферментационната биозащита срещу дрожди и плесени на следващото ниво. Погрижихме се да няма нужда от компромиси, тъй като производителите на млечни продукти не трябва да избират между силно биозащитно представяне и ниско въздействие върху по-нататъшното подкиселяване и сензорните качества. Най-новите култури FreshQ® предлагат всички предимства.

Въздействието на тези постижения е широкообхватно. За млекопроизводителите това означава намаляване на отпадъците и повишаване на производствената ефективност и стойността на марката. За потребителите това се превръща в по-трайни продукти, подобрено качество и по-голямо удобство.

Факти: Как действа FreshQ®?

Научен пробив

Учените от Chr. Hansen са първите, които откриват основния механизъм, отговорен за биозащитния ефект срещу дрожди и плесени във ферментиралите млечни продукти. Тяхното изследване показва, че специфични щамове млечнокисели бактерии ефективно абсорбират наличния манган, специфичен микронутриент, който се среща в ограничени количества в млякото. По този начин те лишават от хранителни вещества замърсяващите дрожди и плесени и значително забавят растежа им.

Източници:

  1. Намаляване на хранителните отпадъци и загубите във веригата за доставки на прясно мляко – Оценка на въздействието от Qbiz (2016)
  2. Kantar за Chr. Hansen: Потребителско проучване в областта на ферментиралите пресни млечни продукти: 2019-2022

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *