Биозащита, снимка на кисело мляко

Ферментационна биозащита срещу дрожди и плесени

Биозащита в производството – мисията е възможна

Дрождите и плесените са естествени замърсители, които се срещат навсякъде в около нас. Невъзможно да бъдат напълно избегнати в предприятията за производство на млечни продукти. Те са най-често срещаните организми, причиняващи разваляне, които се откриват във ферментирали млечни продукти, като киселите млека. Понякога се идентифицират при тестовете за контрол на качеството. Но още по-често се появяват като нежелани ранни проблеми с качеството при потребителите. Следователно дрождите и плесените често са основният фактор за сравнително краткия срок на годност, което потенциално води до увеличаване на хранителните отпадъци и увреждане на марката.

17% от всичкото кисело мляко в Европа се изхвърля1. Проучване, проведено от Kantar за Chr. Hansen, показва, че потребителите са попаднали на развалено кисело мляко в рамките на срока на годност на продукта през последната година на изследването2.  Тези констатации подчертават, че поддържането на качеството на млечните продукти е от съществено значение не само за удовлетвореността на потребителите, но и за стойността на марката и потенциалните загуби на приходи за млекопреработвателните предприятия. 

Допълнително препятствие към процеса на контрол на качеството – бактериите, използвани за ферментиране на млякото

Ферментацията с хранителни култури е известна от древни времена. Тя е естествен начин за подобряване на качеството и удължаване на срока на годност на млякото. Оптимизирането на микса от млечнокисели бактерии, използвани във ферментационните култури за млечни продукти, може да помогне за намаляване на риска от разваляне и подобряване на свежестта.

Хранителните култури FreshQ® включват избрани млечнокисели бактерии. Те помагат за защитата на ферментиралите млечни продукти от разваляне, причинено от дрожди и плесени. Активираната чрез ферментация биозащита може да помогне за забавяне на развалянето. По този начин подобрява качеството, свежестта и срока на годност на киселите млека, бялото сирене и други ферментирали млечни продукти.

Няма нужда от компромиси

Негативното влияние върху последващото подкиселяване и вкуса е техническа пречка за много производители на млечни продукти, които искат да използват биозащита чрез ферментация. Най-новите култури FreshQ® предлагат уникално ниско въздействие върху постацидификацията, заедно с водещ на пазара биозащитен ефект срещу дрожди и плесени.

С подобни решения от други доставчици на култури трябва да избирате между желаното високо представяне на биозащитата и ниското въздействие върху киселинността.

„Най-новите култури FreshQ® издигат ферментационната биозащита срещу дрожди и плесени на следващото ниво. Погрижихме се да няма нужда от компромиси, тъй като производителите на млечни продукти не трябва да избират между силно биозащитно представяне и ниско въздействие върху по-нататъшното подкиселяване и сензорните качества. Най-новите култури FreshQ® предлагат всички предимства.

Въздействието на тези постижения е широкообхватно. За млекопроизводителите това означава намаляване на отпадъците и повишаване на производствената ефективност и стойността на марката. За потребителите това се превръща в по-трайни продукти, подобрено качество и по-голямо удобство.

Факти: Как действа FreshQ®?

Научен пробив

Учените от Chr. Hansen са първите, които откриват основния механизъм, отговорен за биозащитния ефект срещу дрожди и плесени във ферментиралите млечни продукти. Тяхното изследване показва, че специфични щамове млечнокисели бактерии ефективно абсорбират наличния манган, специфичен микронутриент, който се среща в ограничени количества в млякото. По този начин те лишават от хранителни вещества замърсяващите дрожди и плесени и значително забавят растежа им.

Източници:

  1. Намаляване на хранителните отпадъци и загубите във веригата за доставки на прясно мляко – Оценка на въздействието от Qbiz (2016)
  2. Kantar за Chr. Hansen: Потребителско проучване в областта на ферментиралите пресни млечни продукти: 2019-2022

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.