Кисело мляко на стайна температура – модерен млечен продукт без необходимост от охлаждане

Кисело мляко на стайна температура – модерен млечен продукт без необходимост от охлаждане

Кисело мляко на стайна температура – модерен млечен продукт без необходимост от охлаждане

Киселото мляко, което се съхранява на стайна температура е ферментирал млечен продукт, обикновено с разбит коагулум или за пиене. Обикновено е термично обработен след ферментация. Резултатът е продукт, който е здравословна и удобна алтернатива на стандартното кисело мляко, при който липсата на живи бактерии позволява съхранение на стайна температура.

Кисело мляко на стайна температура стартира като тенденция в Китай, набирайки популярност през последните години. Този тип кисело мляко беше представено за първи път през 2007 г.. Тъй като категорията започва да се налага и в останалата част на света, диференциацията се увеличава с появата на нови вкусове и марки на пазарите.

Задоволяване на нуждите и предпочитанията на потребителите

Уникалната комбинация от предимства, които предлага киселото мляко на стайна температура отразява променящите се нужди и предпочитания на потребителите. Този тип кисело мляко предлага предимствата на ферментиралите млечни продукти, задоволявайки потребителското търсене на здравословни храни. Формат го прави удобен за засищане и в най-натоварени моменти, позволявайки на потребителите да се насладят на продукта, без охлаждане.

Въпреки че не съдържа живи бактерии, киселото мляко на стайна температура притежава комплексен ароматен профил и предлага безопасност и вкус в различни формати. Когато става въпрос за хранителна стойност, то е богато на витамини и минерали и със съдържание на млечни протеини, сравнимо с това на обикновеното кисело мляко (между 1% и 4%).

„По целия свят потребителите търсят здравословни опции за похапване в движение, което прави киселото мляко на стайна температура обещаваща нова категория на пазарите, търсещи здравословни опции, които също са и удобни“, казва Monika Milej, Маркетинг мениджър в Chr. Hansen за Централна и Източна Европа.

Нова вълнуваща категория с неизползван потенциал

Тъй като киселото мляко на стайна температура е стабилно и с естествено дълъг срок на годност (обикновено 4-12 месеца), то може да бъде безопасно транспортирано и консумирано. Освен това отсъства риска то да бъде компрометирано от нестабилни условия или неочаквани прекъсвания на студената верига. По този начин категорията дава възможност на производителите на млечни продукти да разширят своя пазарен обхват. Наред с всички тези предимства, производителите приветстват още едно – намаляване разходите за транспортиране със студена верига и хладилни рафтове.

„Има голям неизползван потенциал в тази категория – особено в региони, в които клиентите могат да се сблъскат с предизвикателни условия на хладилната верига“, казва Thomas Skaaning, Вицепрезидент Търговско развитие в Chr. Hansen. „Киселото мляко на стайна температура намалява разходите за дистрибуция и сложността, като елиминира използването на хладилната верига. Това улеснява износа и дистрибуцията на продукти, разширявайки пазарния потенциал на нашите клиенти. За производителите на млечни продукти, изправени пред предизвикателства при увеличаването на своя пазарен дял на стандартното кисело мляко, киселото мляко на стайна температура предлага нов динамичен и достъпен път за растеж.

Регулации

От регулаторна гледна точка много държави определят киселото мляко като продукт, съдържащ живи млечно кисели бактерии. Тъй като термичната обработка при киселото мляко на стайна температура убива тези бактерии, този тип продукт не е разрешено да се нарича „кисело мляко“ в тези страни. Производителите на млечни продукти могат да използват алтернативни наименования като „Ферментирала млечна напитка“ или подобни.

За още новини и тенденции вижте последните публикации в блога ни: Блогът на Zakvaski.bg

Източник: https://www.improvingfood.com/bg/

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *