VINIFLORA® CH11

VINIFLORA® CH11 – бактерии за вино за бърза, надеждна малолактична ферментация във вино с ниско pH и ниска температура

VINIFLORA® CH11 е щам Oenococcus oeni, изолиран от вина от хладен климат. VINIFLORA® CH11 е специално селектирана за вина, ферментирали при ниска температура и ниско pH. Въпреки това, VINIFLORA® CH11 може да се използва и във вина с умерено рН, където ще осигури бърза малолактична ферментация.

Ниското рН съответства на висока киселинност, за която е известно, че убива или инактивира малолактичните бактерии. Въпреки това, VINIFLORA® CH11 бактериите са много устойчиви, когато става дума за рН и провеждат бърза и надеждна малолактична ферментация във вина с ниско рН (Фигура 1). Често ниското рН съответства на хладен климат и следователно ниска температура. За щастие, силната малолактична активност на CH11 може да издържи и на ниски температури.

VINIFLORA® CH11:

  • е невероятно средство за винопроизводители, пред които стои предизвикателството за производство на вина в хладен климат и се борят да постигнат малолактична ферментация във вина с ниско pH.
  • продуцира ниски до средни количества диацетил, поддържайки вината сухи и елегантни.
  • е предпочитана малолактична бактерия за бели вина. Въпреки това през последните години винопроизводителите обичат да използват VINIFLORA® CH11 в червени вина за постигане на бърза малолактична ферментация (Фигура 2).
  • Ви дава бързина и надеждна малолактична ферментация, дори и при вина с ниско pH.
  • може да се използва за ранна ко-инокулация, късна ко-инокулация, както и последователна инокулация (Фигура 1 и Фигура 2).

Viniflora CH11 Graph 1
Фигура 1. Ябълчно-млечна ферментация в Шардоне (рН 3,0 и температура 16°C). Последователна инокулация

Viniflora CH11 Graph 2
Фигура 2. Късна ко-инокулация в Мерло, Франция (2013), pH 3,4

Културите VINIFLORA® CH11 са част от гамата VINIFLORA® от дрожди и бактерии. Решенията от Chr. Hansen позволяват на винопроизводителите да подобряват качеството на виното от година на година по отношение на неговия характер, което позволява на марката да бъде актуална и конкурентна.

Нещо повече, гамата е ефективно решение за намаляване или премахване на сулфитите във виното, за да отговори на търсенето на потребителите за по-естествени вина и глобалните тенденции за по-малко химикали/консерванти.
С подбрани дрожди и бактерии от гамата VINIFLORA® става възможно да се произвеждат вина с нисък или никакъв SO2, без да се прави компромис с качеството и с много по-малко нежелана летлива киселинност.

Интересувате ли се от гамата вина и бактерии VINIFLORA®? Свържете се с нас за повече информация.

Източник: Chr. Hansen

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *