Повече за понятието “добри бактерии”
Добрите бактерии съдействат за опазването на климата, чрез намаляване на хранителните отпадъци. Освен това, те подкрепят и революцията при храните на растителна основа, като подпомагат здравето на посевите, без да се разчита на химически пестициди.
Добрите бактерии повишават ефективността в производството и играят жизненоважна роля в развитието на вкуса и текстурата при ферментиралите храни. Затова и стартерните култури придобиха ключово значение в хранително-вкусовата промишленост.
Някога използвани главно в млечната промишленост, сега приложението им се разпростира в различни хранителни продукти. В това число месо, квас, зеленчуци, вино и риба. Освен това, култивираните бактерии са необходими за разбирането на функциите на чревния микробиом и са все по-изследвани в последно време.
Колекцията от култури на Chr. Hansen в подкрепа на зеления преход
Колекцията от култури на Chr. Hansen е банка от микробиални щамове, събирани през годините и съхранявани при -80°C в Innovation Campus в Hoersholm, Дания. Наскоро колекцията постигна забележителен рекорд и достигна до 50 000 депозита.
И все пак не само мащабът на колекцията носи на Chr. Hansen конкурентно предимство. Тя е уникална и с нейното разнообразие, съчетано със способността на компанията да комерсиализира нови микробиални решения. Това обяснява Елке Брокман, Principal Research Scientist, отговарящ за микробиалния скрининг в Chr. Hansen.
Като една от най-големите търговски колекции на култури в света, тя представлява самото сърце на научноизследователската и развойна дейност във всички бизнес направления на Chr. Hansen. Колекцията предоставя платформа за разработване на нови култури, за да отговори на нуждите на клиентите и потребителите в ерата на глобална загриженост за климатичните промени.
Нейната величина и разнообразие осигуряват удобна отправна точка при комерсиализиране на следващите поколения добри бактерии в подкрепа на зеления преход на хранителната система.
Гледайте видеото
За да научите повече за колекцията от култури на Chr. Hansen и как тя задейства нашите иновации, вижте видеото по-долу.
Линк към видео: 50,000 microbial strains to support the green transition (chr-hansen.com)