Микробиалните култури в производството на храни

Използвайте потенциала на микробиалните култури в храните

В тази статия ще научите как да използвате потенциала на микробиланите култури.

В бързо развиващата се хранително-вкусова промишленост компаниите непрекъснато се стремят да имат конкурентно предимство. Било то чрез иновативни опаковки, маркетингови стратегии или по-устойчив производствен профил.

Въпреки това, една понякога пренебрегвана област е безценната роля на микробиалните култури, особено в млечния и месния сектор. Разбирането и използването на потенциала на културите, може не само да подобри продуктите, но и да направи цялата дейност на компанията по-ефективна и конкурентоспособна.

Ползи от микробиалните култури
  • Подобрен вкус и текстура. Чрез подбора на правилните щамове микробиални култури производителите могат да разработят млечни или месни продукти с желания вкус и текстура. Това не само отличава марката. Но и осигурява уникални характеристики на продукта, които са важни за маркетинговия екип, като например чист етикет.
  • Безопасност и срок на годност. Безопасността на храните и срокът на годност са от ключово значение в хранително-вкусовата промишленост. На база на ферментацията, културите могат да сограничат развалянето на продукта. По този начин потенциално могат да удължат срока му на годност, което в крайна сметка намалява отпадъците и повишава доверието на клиентите в продукта и марката.
  • Ефективност и намаляване на разходите. Използването на правилната култура може също да подобри ефективността на производството, което води и до спестявания. Chr. Hansen използва опита и познанията си за създаването на водещи на пазара култури, които осигуряват превъзходнa текстурa в киселото мляко. По този начин се намалява нуждата от скъпи добавени съставки, като обезмаслено мляко на прах, стабилизатори и сгъстители. Освен това, в зависимост от рецептурата и продукта, производителите могат да комбинират културите с точните ензими и заедно с подходящите технологии и процеси да спестят разходи, поддържайки високото качество на крайните продукти, което техните клиенти очакват.
  • Чист етикет и намаляване на хранителните отпадъци: За ESG мениджърите, които се фокусират върху устойчивото развитие и чистите етикети, протективните култури предлагат по-естествен начин за помощ при ограничаване развалянето на продукта, причинено от дрожди, плесени или замърсяване с остатъчна микрофлора. Тези познати култури имат потенциала да спомогнат за намаляване използването на изкуствени консерванти, удължаване трайността на продукта и да допринесат за намаляване на хранителните отпадъци.
Образование за всички отдели

Разбирането на многостранните ползи от използването на подходящите култури не е само за екипите, заети в научноизследователска и развойна дейност или в производството.

Маркетинговият отдел също може да се възползва от уникалните характеристики на продукта в своята комуникация. Отделите за качество ще оценят допълнителното повишаване на безопасността и удължения срок на годност, а ESG мениджърите ще намерят стойност в устойчивите аспекти.

Разбирането и използването на хранителни култури проправя път за иновации, диференциация и ползи за различни отдели в производствените предприятия.

Бъдещето принадлежи на тези, които се възползват от иновациите, а разбирането на потенциала на културите е стъпка в тази посока.

Ако искате да научите повече, моля, посетете нашия раздел Продукти.

Оставете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.